‘The long march to freedom’ er en række bronze figurerer, der står på en åben tør mark, lidt udenfor Johannesburg ved Cradle of Humankind (et museum om de første mennesker, som blev fundet her).
Fælles for figurerne er, at de alle er personer, som har kæmpet for frihed i Sydafrika. Forrest står selvfølgelig Mandela, men også Oluf Palme og Ghandi fandt vi.
Selvom vi i hverdagen hernede, kun ser overfladen af Sydafrikas infiltrerede historie med undertrykkelse, så mærker vi den alligevel dagligt, for den sidder i alle vi møder og kommer til udtryk som frygt, had og afmagt, men også som sammenhold, omsorg og næstekærlighed.
For eksempel den hvide lokale kvinde, som vi falder i snak med, der advarer os mod, at stoppe i byerne og aldrig køre med åbne vinduer, fordi man så kan true os med kniv eller pistol ind gennem ruden.
Eller den sorte betjent, der nægter at give os lov til at parkere bilen ved vejen, for at illustrere sin magt, mens en anden sort mand samtidig forsøger at sælge souvenirs til os. Det ender i et kaos for både at finde ud af, hvor vi så må parkere og hvordan vi kan få sælgeren til at stoppe, så vil kan tænke. Vi giver op og må køre videre. Sælgeren mærker vist vores frustration. Han ender i hvert fald med, at give Emil og Ellen to smukke store muslingeskaller gratis.
Der er også den hvide mand og hans familie, der ikke tager hensyn til andre på campsiten og bygger en canvasmur op omkring ‘deres’ område.
Eller den pensionerede lokale hvide dame, som venligt siger, at hvide aldrig skulle være kommet til Afrika, så havde vi ikke disse problemer og i samme åndedrag skuler og himler med øjnene til en sort kvinde, der bare går forbi.
Og sådan kan vi blive ved, uden at nogle farver er bedre end andre. For faktisk møder vi mest den betænksomme sydafrikaner i alle farverne.
Derfor gjorde denne frihedsvandring på den solbeskinnede mark et stort indtryk. For hvor langt er de egentligt nået i kampen om frihed for alle farver? Hvor mange flere personer i bronze, skal der til før befolkningen i Sydafrika finder fred med hinanden? Finder de nogensinde fred?
1 thought on “The long march to freedom”
Comments are closed.
Spændende læsning og tanke vækkende!